Borówka amerykańska to smaczne owoce jagodowe w kolorze niebieskim. Niebieskie barwniki znajdują się jedynie w otoczce okrywającej owoce i uwalniane są dopiero podczas gotowania. Owoce borówki amerykańskiej zawierają mikro i makroelementy takie jak wapń, fosfor i potas. Zawierają również enzymy obniżające poziom cholesterolu, przeciwutleniacze zapobiegające chorobom, w tym nowotworowym, korzystnie wpływają również na wzrok.
Owoce są niebieskie z jasnym miąższem, o wielkości do 2 cm. 

Jagody są smaczne i zdrowe zarówno na surowo jak i w przetworach (dżemach, sokach czy deserach). Owoce dojrzewają w zależności od odmiany od połowy czerwca do października.

Odmiana deserowa, polecana także do zamrażania jako dodatek do ciast oraz przechowywania w postaci dżemów i konfitur, które smakują tak, jak w dniu, w którym były przygotowane.

Owoce borówki amerykańskiej zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są bogate są w mikro i makroelementy, tj. fosfor, wapń, potas, sód oraz witaminy A, B1, B2, B3. Usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników zapobiegając chorobom nowotworowym oraz obniżają poziom cholesterolu. Jagody borówki mają bardzo korzystny wpływ na wzrok. Spożywanie owoców zalecane jest osobom pracującym przed komputerem oraz kierowcom. Borówka zawiera także kwas foliowy, zapobiegający wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków, tym samym jej spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży. Borówka zmniejsza również zagrożenie chorobami serca i arteriosklerozą. Fitoestrogeny czyli naturalne hormony roślinne występujące w jagodach borówki mają pozytywny wpływ na przemiany hormonalne u kobiet i u mężczyzn.