
Porzeczka czerwona – jej owoce, zbierane w pełni lata, są doskonałym surowcem na przetwory domowej roboty – galaretki, dżemy, wina i soki.
Owoce porzeczki czerwonej zawierają 2 razy mniej cukru od innych owoców, zwierają natomiast dużo kwasów organicznych, a szczególnie kwasu cytrynowego. Posiadają dużo błonnika oraz witaminy B i E. Dodatkowo owoce mają właściwości przeciw utleniające. Doskonale nadają się na przetwory, a konfitura z czerwonej porzeczki może z powodzeniem służyć jako zamiennik dla drogiej konfitury żurawinowej, dodawanej do mięs.
Owoce porzeczki czerwonej zbieramy od końca czerwca do początku sierpnia. Zrywamy całe grona, a nie pojedyncze owoce.
Odmiany porzeczki czerwonej
- Detvan – owoce duże, zebrane w długie grona.
- Jonkheer van Tets – owoce smaczne, zebrane w długich gronach, dojrzewają połowie lipca.
- Junifer – dość długie grona z licznymi owocami o słodko-kwaśnym smaku.
- Rosetta – jest to odmiana późna, szybko rosnąca i plenna.
- Rovada – późna odmiana deserowa, o wyjątkowo smacznych owocach. Rośnie silnie i obficie plonuje.

