Pigwa łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. Pigwa w formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów owoc ten nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości lecznicze. 

Pigwa to wysoki krzew, rzadziej nieduże drzewo zbliżone pokrojem do jabłoni. Pochodzi z terenów Azji Zachodniej, i to właśnie tam oraz na południu Europy, jej uprawy są najbardziej rozpowszechnione. Pigwa bywa również sadzona w Polsce, ale jest to roślina stosunkowo mało odporna na niskie temperatury.

Owoce pigwy mają w sobie sporą zawartość witaminy C, choć niestety podczas obróbki termicznej tracą pewną jej ilość. Zawierają również sole mineralne, takie jak –  cynkfosfor

magnezmiedźpotassódwapń i żelazo, oraz witaminy –  witamina Awitaminy z grupy B (witamina B1B2B3B6B9), witamina C i bardzo dużą ilość pektyn. Pigwa dostarczy nam również cennych kwasów owocowych. 

Nalewki i soki z pigwy wspomogą nas przy przeziębieniu i grypie.

Zarówno pestki, jak i owoce pigwy, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, doskonale działają na skórę, głównie chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem.

Istnieje kilka odmian pigwy, które różnią się wyglądem i sposobem uprawy. Niektóre wymagają szczególnej pielęgnacji, a inne dostosowują się do większości warunków.

Wyróżniamy takie jak:

  • Pigwa wielkoowocowa Bereczki
  • Pigwa wielkoowocowa Champion
  • Pigwa wielkoowocowa Konstantynopol
  • Pigwa wielkoowocowa Portugalia
  • Pigwa wielkoowocowa Lescovar
  • Pigwa wielkoowocowa Vranja
  • Pigwa wielkoowocowa z Mołdawi