
Truskawki, poza tym, że pięknie wyglądają, kusząco pachną i potrafią uświetnić każdy deser, ich zdrowotne właściwości są nie do przecenienia. Dzięki truskawką możemy nie tylko schudnąć, lecz także wzmocnić nasze serce, wyregulować ciśnienie i poprawić nastrój.
Truskawka stanowi mieszankę dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych, mix gatunków został stworzony sztucznie w XVIII wieku poprzez skrzyżowanie amerykańskiej poziomki wirginijskiej z jej chilijską odmianą.
Truskawki to owoc dla anemików, ciśnieniowców i pracoholików. Świeże, nieprzetworzone truskawki są niskokaloryczne (100-gramowa porcja to tylko 35 kcal) i lekkostrawne. Co więcej, owoce te wykazują właściwości regeneracyjne, mineralizujące, przeciwinfekcyjne.
Znajdziemy w nich tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry oraz komplet witamin młodości: witamina A, C, E i K, a także niemal wszystkie witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9) wspomagające psychikę i wspierające metabolizm.
Truskawki są również cennym źródłem minerałów – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Z tego względu są pozycją obowiązkową w diecie osób narażonych na stres, cierpiących na anemię i nadciśnienie tętnicze.
Należy pamiętać, że truskawkowe przetwory i mrożonki nie mają takich samych właściwości prozdrowotnych, co świeże okazy. Z tego względu truskawki najlepiej spożywać w sezonie i nie przechowywać ich zbyt długo w lodówce.